Zdrowe odżywianie podczas menopauzy

Zdrowe odżywianie podczas menopauzy Gdy wkraczamy w okres menopauzy, staje się koniecznością to, aby dbać o nasze ciało i umysł. W tym celu wykorzystujemy możliwości, które przedstawiają się jako możliwości naszego trzeciego wieku, a także korzystamy z bogatego i satysfakcjonującego życia naszych marzeń, dlatego nasze zdrowie musi stać się priorytetem. Pewnie zastanawiacie się zatem, dlaczego anti-aging to tak ogromna dziedzina? Dlaczego jest to jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin medycyny? Bo pokolenie wyżu demograficznego żąda rozwiązania niektórych z wyzwań, przed którymi stoi. Jest to pierwsze pokolenie, w którym anty-aging miało ogromne znaczenie dla przeciętnej osoby po 50-tce. Jeśli też jesteś z wyżu demograficznego, możesz być jednym z tych ludzi, którzy walczą ząb w ząb z procesem starzenia się. Celem tych osób jest, aby utrzymać młodość i piękno (dostrzegalne) tak długo, jak to możliwe. Krótko mówiąc, chcemy dobrze wyglądać i czuć się dobrze i jesteśmy gotowi za to zapłacić! W jego centrum odnowy, anti-aging skupia się na poprawie samopoczucia, a jednocześnie możemy tam odwrócić proces starzenia, istnieją dowody na to, że możemy go spowolnić. Kobiety powyżej 50 lat (i mężczyźni!), muszą podjąć wysiłek, aby zachować lub odzyskać zdrowie poprzez ćwiczenia i dobrze zbilansowaną dietę. Mniej jeść, to „sekret”, o którym nikt nie mówi. Gdy wkraczamy w wiek 50-lat, powinniśmy zmniejszyć spożycie żywności o 15% do 25% i regularnie ćwiczyć. Aby schudnąć, ponieważ nasz metabolizm zwalnia, musimy być surowsi w naszych nawyk spożycia żywności i zwiększyć zakres naszych ćwiczeń fizycznych. Bez względu na to, co ktoś mówi, trudniej jest schudnąć po pięćdziesiątce. Wykorzystaj dietę bogatą w przeciwutleniacze. Owoce takie jak jagody, maliny, truskawki i jeżyny zawierają przeciwutleniacze, ale również kolorowe warzywa, jak brokuły, szpinak, marchew, słodkie ziemniaki i dynie, pomidory i inne warzywa o czerwonym kolorze. Kwasy tłuszczowe Omega 3 obniżają poziom cholesterolu i są ważnym elementem w tkance mózgowej. Dobrym źródłem tłuszczów omega 3 są ryby, takie jak sola, łosoś, dorsz, śledź, makrela i sardynki. W diecie osób, które wkroczyły w okres menopauzy powinny znaleźć się także jednonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy, awokado, oliwki, orzechy (migdały, orzeszki ziemne, orzechy makadamia, orzechy laskowe, pekan, orzechy nerkowca), czy masło orzechowe oraz wielonienasycone tłuszcze.