Dieta owocowa

Dieta owocowa Owoc jest ogólnie dostępnym produktem na rynku, lubią go osoby w każdym wieku, wszystko za sprawą smaku oraz witamin jakie posiadają. Owoce można spożywać surowe lub przetworzone w formie kompotów, dżemów czy nawet sorbetów. Dieta owocowa jest bardzo specyficzna, ponieważ w tym wypadku jadłospis opiera się prawie w całości na owocach, dopuszczane są do niego jedynie warzywa. Pomimo to dieta ta nie jest monotonna, wszystko za sprawą różnorodności owoców. Odżywianie się owocami powoduje, że nie tylko czujemy się lekko ale przede wszystkim oczyszczamy nasz organizm z toksyn. Owoce to naturalne źródło witamin i składników mineralnych które przede wszystkim dobrze działają na cerę, zapobiegają powstawaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia się naskórka. Kolejny atut owoców to fakt, że nadają skórze promienny wygląd i odżywiają ją dogłębnie, wszystko za sprawą dużej ilości wody. Owoce znakomicie smakują, ale głównie pomagają utrzymać nam właściwą wagę. W diecie owocowej najbardziej promowanymi owcami są truskawki, maliny oraz żurawina. To właśnie w nich znajduje się najwięcej witamin tak cennych dla naszego organizmu. Truskawki to owoce bogate w liczne składniki mineralne, dzięki nim posiadają działanie bakteriobójcze, hamują również pojawianie się łojotoku skóry. Owoc ten znakomicie działa na włosy ale i na skórę twarzy, ściąga ją dzięki czemu zamknięte zostają pory i skóra świetnie wygląda. Kolejny owoc, malina oprócz wspaniałego smaku ceniony jest też za swoje właściwości, maliny są szczególnie ważne dla naszej skóry, wzmacniają naczynka krwionośne, wygładzają naskórek. Nie bez znaczenia dla naszej diety jest też spożywanie żurawiny. Owoc ten znakomicie nawilża skórę i chroni ją przed starzeniem. Jak widać owoce nie tylko są źródłem naszego pokarmu, zaspokajają potrzebę głodu ale mają zbawienny wpływ na nasz wygląd. Jak każda dieta również owocowa ma swoje mankamenty, spożywając same owoce możemy zubożyć nasz organizm, ponieważ oprócz witamin potrzebuje on również białka i węglowodanów.