Zdrowe jedzenie – ryby

Zdrowe jedzenie - ryby Wiele osób zadręcza się siłownią, bieganiem, a mimo to rzadko efekty są zadawalające, czasem wystarczy tylko przyjrzeć się temu co mamy na talerzu. Mentalność Polaków jest bardzo prosta, lubią jeść smacznie ale treściwie, zazwyczaj na talerzach królują u nas schaby czy też kotlety mielone. Tym czasem taki model żywienia nie jest dla nas dobry. Nawet jeśli teraz czujemy się dobrze nie oznacza to, że nie odbije się to na naszym zdrowiu później. To jak ważny jest posiłek odkryli już dawno Japończycy, którzy go celebrują, ale też dbają o to z czego jest złożony. Najczęściej serwowanym daniem w Japonii jest ryba w różnej postaci czyli surowa, grillowana czy też pieczona. Dietetycy wciąż namawiają nas aby spożywać ryby, ponieważ są one mało kaloryczne i przede wszystkim zdrowe. Ryba składa się głównie z wody, tłuszczu w niewielkiej ilości oraz białka. Ryby możemy podzielić na chude, w których może być jeden procent tłuszczu lub tłuste, w brew przekonaniom to właśnie te drugie są zdrowsze. Zaleca się ich podawanie nawet małym dzieciom, ponieważ są bogatym źródłem witaminy A i D oraz tak cennego tranu, który wspiera odporność dzieci na różnego rodzaju infekcje. Wiele osób woli zjadać mięso wieprzowe zasłaniając się faktem, iż posiada podobną wartość tłuszczu, nic bardziej mylnego. Oba te pokarmy mają tłuszcz, ale o zupełnie innym składzie. W mięsie rybim występują tłuszcze nasycone i nienasycone oraz omega, które wspierają odporność, zapobiegają nadciśnieniom, miażdżycy, a więc jak najbardziej są dla nas pożądane. Z kolei w mięsie wieprzowym znajduje się kwas nasycony, który powoduje odkładanie się tłuszczu. Kolejną zaletą ryb jest też ich dostępność, możemy je kupić wszędzie i o każdej porze. Możemy też śmiało zjadać je w większej ilości bo nie są tuczące. Aby czerpać z ryby jak najwięcej witamin należy jednak pamiętać o właściwym jej przygotowaniu, czyli najzdrowiej dla nas będzie unikać ryby wędzonej i smażonej, warto ją ugotować na parze lub spożyć na surowo tak jak robią to Japończycy w formie sushi.

Zdrowe odżywianie podczas menopauzy

Zdrowe odżywianie podczas menopauzy Gdy wkraczamy w okres menopauzy, staje się koniecznością to, aby dbać o nasze ciało i umysł. W tym celu wykorzystujemy możliwości, które przedstawiają się jako możliwości naszego trzeciego wieku, a także korzystamy z bogatego i satysfakcjonującego życia naszych marzeń, dlatego nasze zdrowie musi stać się priorytetem. Pewnie zastanawiacie się zatem, dlaczego anti-aging to tak ogromna dziedzina? Dlaczego jest to jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin medycyny? Bo pokolenie wyżu demograficznego żąda rozwiązania niektórych z wyzwań, przed którymi stoi. Jest to pierwsze pokolenie, w którym anty-aging miało ogromne znaczenie dla przeciętnej osoby po 50-tce. Jeśli też jesteś z wyżu demograficznego, możesz być jednym z tych ludzi, którzy walczą ząb w ząb z procesem starzenia się. Celem tych osób jest, aby utrzymać młodość i piękno (dostrzegalne) tak długo, jak to możliwe. Krótko mówiąc, chcemy dobrze wyglądać i czuć się dobrze i jesteśmy gotowi za to zapłacić! W jego centrum odnowy, anti-aging skupia się na poprawie samopoczucia, a jednocześnie możemy tam odwrócić proces starzenia, istnieją dowody na to, że możemy go spowolnić. Kobiety powyżej 50 lat (i mężczyźni!), muszą podjąć wysiłek, aby zachować lub odzyskać zdrowie poprzez ćwiczenia i dobrze zbilansowaną dietę. Mniej jeść, to „sekret”, o którym nikt nie mówi. Gdy wkraczamy w wiek 50-lat, powinniśmy zmniejszyć spożycie żywności o 15% do 25% i regularnie ćwiczyć. Aby schudnąć, ponieważ nasz metabolizm zwalnia, musimy być surowsi w naszych nawyk spożycia żywności i zwiększyć zakres naszych ćwiczeń fizycznych. Bez względu na to, co ktoś mówi, trudniej jest schudnąć po pięćdziesiątce. Wykorzystaj dietę bogatą w przeciwutleniacze. Owoce takie jak jagody, maliny, truskawki i jeżyny zawierają przeciwutleniacze, ale również kolorowe warzywa, jak brokuły, szpinak, marchew, słodkie ziemniaki i dynie, pomidory i inne warzywa o czerwonym kolorze. Kwasy tłuszczowe Omega 3 obniżają poziom cholesterolu i są ważnym elementem w tkance mózgowej. Dobrym źródłem tłuszczów omega 3 są ryby, takie jak sola, łosoś, dorsz, śledź, makrela i sardynki. W diecie osób, które wkroczyły w okres menopauzy powinny znaleźć się także jednonienasycone kwasy tłuszczowe: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej z orzeszków ziemnych, olej sezamowy, awokado, oliwki, orzechy (migdały, orzeszki ziemne, orzechy makadamia, orzechy laskowe, pekan, orzechy nerkowca), czy masło orzechowe oraz wielonienasycone tłuszcze.